You are currently viewing Tehdasmiehen arvokas aamu – työhistorian elementit Erkin elämään

Tehdasmiehen arvokas aamu – työhistorian elementit Erkin elämään

Muistisairaan ihmisen työhistorian elementtien tuominen hoivakodin arkeen voi merkittävästi parantaa hänen elämänlaatuaan ja vähentää haasteellisia tilanteita. Tässä tarinassa käsittelen, kuinka Erkin tehdastyön rutiineja sovelletaan nykyhetkessä.

Kun pesuhetki muuttui vihamieliseksi

Maria huokaisee syvään hoivakodin käytävällä. Hän on juuri vetäytynyt Erkin huoneesta, jossa aamupesu oli jälleen kerran päättynyt kieltäytymiseen ja vihamieliseen käytökseen. Erkki, entinen tehdastyöntekijä, on viime aikoina muuttunut yhä vastahakoisemmaksi aamurutiinien suhteen.

Oivalluksen hetki

Iltapäivällä Maria muistelee Erkin maininneen usein tehdasvuosistaan. Keskusteluissa oli tullut ilmi, miten tärkeitä tarkat aikataulut ja rutiinit olivat olleet tehtaalla. ”Entä jos toisimme näitä elementtejä Erkin aamuihin?” Maria ehdottaa kollegoilleen.

Tehdasaamun tunnelmaa luomassa

Tiimi päättää kokeilla uutta lähestymistapaa. Erkin wc:n viereen asennetaan yksinkertainen ”kellokorttipiste” kelloineen. Näin Erkki voi ”leimata itsensä sisään” aamuisin merkiksi päivän alkamisesta. Tämän tarkoituksena on luoda tuttua struktuuria ja hallinnantunnetta. Vaatekaappiin järjestetetään siisti työpusakka ja kauluspaita – aivan kuin työvuosina.

Tärkeimmiksi elementeiksi muodostuvat Airam-termospullo, voipaperiin käärityt voileivät ja ruskeasalkku. Nämä kaikki laitetaan ruskeaan salkkuun, aivan kuten Erkki on vuosikymmeniä tehnyt tehtaalle lähtiessään. Salkku annetaan Erkille aamun ”ensimmäisellä tauolla”, josta hän kaivaa termospullon ja rapisevat eväät.

Muutos alkaa aamukahvista

Huomenta Erkki! Taitaa olla aika leimata itsensä sisään. Maria tervehtii seuraavana aamuna. Työvaatteet ja salkku mukaan. Erkin silmät kirkastuvat tutun termospullon nähdessään. Kahvin kaataminen termospullon muoviseen mukiin ja voipaperiin käärittyjen eväiden avaaminen tuo esiin hymyn – ensimmäistä kertaa pitkään aikaan.

Yhteisöllisyys palaa taukohuoneeseen

Hoivakodin yhteisiin tiloihin järjestetään ”taukohuone-nurkkaus”, jonne muutkin sosiaalisesti virkeät asukkaat alkavat kokoontua aamukahville. Pöydällä on päivän lehti, radio soittaa aamu-uutisia, ja ilmassa leijuu termospullokahvin tuoksu. Erkki alkaa jakaa tarinoita tehtaan vuosista, ja pian ”taukohuoneesta” muodostuu yhteisöllinen kohtaamispaikka.

Työpäivän merkityksellisyys säilyy

Aamupalan jälkeen Erkki siirtyy ”työpisteelleen” tilaan, missä hän auttaa materiaalien järjestelyssä ja yksinkertaisissa kokoonpanotehtävissä. Välillä hän tarkistaa ”työnjohtajana” paikkoja ja raportoi havainnoistaan henkilökunnalle. Säännölliset tauot rytmittivät päivää tuttuun tapaan.

Arvokkuus palautuu arkeen

Muutos Erkin käytöksessä on merkittävä. Aamupesuista tulee rauhallisia hetkiä osana luontevaa työhön valmistautumista. Tutut tehdastyön elementit tuovat turvallisuutta ja jatkuvuutta päiviin. Ennen kaikkea ne palauttavat Erkin identiteetin arvokkaana työntekijänä.

Reflektoinnin merkitys muistityössä

Maria työskentelee muistiyksikössä ja kohtaa haastavan tilanteen Erkin kanssa, joka kieltäytyy aamupesuista ja muuttuu vihamieliseksi.

Muistisairaiden ihmisten kanssa työskentely on välillä ennalta-arvaamatonta ja vaatii jatkuvaa tilannetajua. Reflektoiva työtapa auttaa ymmärtämään paremmin sekä muistisairaan ihmisen että henkilökunnan omaa käyttäytymistä. Se mahdollistaa ammatillisen kasvun ja parantaa työn laatua. Reflektointi ei ole ylimääräinen taakka vaan voimavara ja taito, jota voi ja kannattaa kehittää systemaattisesti.

Maria käynnistää työyhteisössä pohdinnan tiiminsä kanssa.

Kokemus: Maria huomaa aamutoimien tilanteen eskaloituvan ja vetäytyy hetkeksi.

Reflektio: Iltapäivällä Maria pohtii tilannetta työkavereiden kanssa ja muistaa, että Erkki on aiemmin maininnut työskennelleensä tehdastyössä, missä aamurutiinit olivat tärkeitä.

Oppiminen: Maria miettii, että Erkin käytöksen taustalla saattaa olla turhautuminen kontrollin menettämisestä omassa aamurutiinissaan. Voisiko Erkin työidentiteettiä hyödyntää hänen aamuissaan?

Uusi toimintatapa:

  • Luodaan tehdastyön elementtejä hyödyntävä aamurutiini: kellokorttipiste, työvaatteet ja -salkku.
  • Järjestetään yhteinen taukohuonetila termospullokahveineen ja lehtihetkineen
  • Mahdollistetaan työidentiteetin jatkuminen antamalla merkityksellisiä tehtäviä
  • Kunnioitetaan Erkin ammatillista historiaa integroimalla se hoivakodin arkeen
  • Toteutetaan muutos vaiheittain, havainnoiden sen vaikutuksia Erkin hyvinvointiin

Sovitaan seurannasta ja dokumentoinnista:

  • Kirjataan päivittäin Erkin mielialan muutokset ja osallistuminen
  • Aamutoimien sujuvuutta seurataan viikkotasolla
  • Taukohuoneen sosiaaliset kontaktit ja keskustelut dokumentoidaan
  • Arvioidaan säännöllisesti toimintamallin vaikuttavuutta ja tehdään tarvittavia hienosäätöjä
  • Jaetaan kokemuksia yksikön palavereissa muiden asukkaiden yksilöllisen hoidon kehittämiseksi

Tehdasmiehenä nykyhetkessä

Erkin tarina tuo esiin miten tärkeää on tuntea asukkaan elämänhistoria ja tuoda siitä elementtejä nykyhetkeen. Pienet yksityiskohdat luovat siltaa menneisyyden ja nykyisyyden välille. Ne auttavat säilyttämään ihmisen tarinan ja arvokkuuden hoivakodin arjessa.

Lopulta kyse ei ole pelkästään rutiineista, vaan ihmisen avaintarinoiden ja identiteetin kunnioittamisesta. Kun tämä ymmärretään, voidaan luoda ympäristö, jossa jokainen asukas saa elää omaa tarinaansa.

 Eläköön reflektointi ja luova hoiva muistityössä!

Vastaa