Erilaiset runouteen liittyvät menetelmät ovat erinomainen tapa muistisairaan ihmisen maailman tutkimiseen ja ymmärtämiseen. Tässä muutamia syitä, miksi runot ovat erityisen sopivia tähän tarkoitukseen:
Ilmaisun vapaus: runous ei vaadi loogista rakennetta tai lineaarista ajattelua, mikä sopii hyvin muistisairaan usein pirstaleiseen ajatusmaailmaan.
Tunteiden välittäminen: runot voivat ilmaista tunteita ja kokemuksia, joita on vaikea pukea sanoiksi tavanomaisessa keskustelussa.
Kielikuvat ja symboliikka: runouden metaforat ja symbolit voivat auttaa ymmärtämään muistisairaan kokemuksia syvemmällä tasolla.
Rytmi ja toisto: runouden rytmisyys ja toistorakenteet voivat heijastaa turvallisuuden tunteen hakemista tuttujen sanojen tai toimintojen kautta.
Monitulkintaisuus: runojen avoimuus tulkinnalle mahdollistaa erilaisten näkökulmien tutkimisen muistisairaan kokemuksista.
Eheyttävä vaikutus: runojen kirjoittaminen tai lukeminen voi toimia terapeuttisena välineenä muistisairaille itselleen.
Silta kommunikaatioon: runot voivat toimia kommunikaation välineenä muistisairaan ja hänen läheistensä tai henkilökunnan välillä.
Identiteetin säilyttäminen: runouden kautta muistisairas ihminen voi ilmaista persoonallisuuttaan ja kokemuksiaan, mikä auttaa säilyttämään identiteetin tunnetta.
Kognitiivinen stimulaatio: runojen lukeminen ja tulkitseminen voi stimuloida muistisairaan kognitiivisia toimintoja.
Empatian lisääminen: runot voivat auttaa muita ymmärtämään paremmin muistisairaan kokemuksia, lisäten näin empatiaa ja ymmärrystä.
Särkyneet palaset- menetelmä muistisairaiden runoryhmässä
Olen ohjannut Särkyneet palaset- työpajoja muistisairaille ihmisille. Tässä menetelmässä tulostan erilaisia runoja, ne puretaan osiin ja kootaan uudelleen eri järjestyksessä itselle mieluisista sanoista tai lauseista.
Tässä muutamia esimerkkejä ryhmäni tekemistä särkyneet palaset -runoista:
”Kellot virtaavat peloissaan
mukavuus katoaa
odottamaton este
Miksi lopetat puhumisen, kun puhun
En saa mieleeni
Vie minut vetämään kellot taaksepäin
Olen ylhäällä
Haluaisitko elää?
Mukavaa asentoa ei ole
Sinun ei pitäisi tehdä niin
Se olet sinä hyvyys
Kellot täytyy vetää
Näin, kysyn sinulta?”
Ja vielä toinen esimerkki:
”Kellot virtaavat peloissaan
mukavuus katoaa
odottamaton este
Miksi lopetat puhumisen, kun puhun
En saa mieleeni
Vie minut vetämään kellot taaksepäin
Olen ylhäällä
Haluaisitko elää?
Mukavaa asentoa ei ole
Sinun ei pitäisi tehdä niin
Se olet sinä hyvyys
Kellot täytyy vetää
Näin, kysyn sinulta?”
Runous tarjoaa ainutlaatuisen ikkunan muistisairaan ihmisen maailmaan. Runot ja ajatelmat antavat mahdollisuuden nähdä ja kokea asioita heidän näkökulmastaan. Tämä on arvokasta niin tutkimuksellisesta, hoidollisesta kuin inhimillisestäkin näkökulmasta. Runouden käyttö muistisairaiden kanssa työskentelyssä tai heidän kokemustensa ymmärtämisessä on avannut minulle jo vuosia uusia näkökulmia ja lähestymistapoja kommunikoimiseen heidän kanssaan.
#kutsumattajäämisejalähtemisendilemma#missäollaanjamitäpitäisitehdä#muistisairaanihmisentodellisuus
Kuva: Taina Semin valokuvaprojektista ”Lempitaulut ja minä” vuodelta 2004.