You are currently viewing KEHITYSENERGIAA VANHUSTYÖHÖN

KEHITYSENERGIAA VANHUSTYÖHÖN

Kevät oli juuri alkanut, ja hoivakodin pihalla oli vilskettä. Kulttuurivalmentaja oli saapunut paikalle ja hän oli innokas aloittamaan uuden projektin yhdessä henkilökunnan ja asukkaiden kanssa. Hänen tavoitteenaan oli innostaa ja tuoda kehitysenergiaa asukkaiden arkeen ja parantaa samalla henkilökunnan ja asukkaiden välistä vuorovaikutusta.

Kulttuurivalmentajan suunnitelmat olivat kunnianhimoisia, mutta hänen innostuksensa ja motivaationsa antoivat kaikille uskoa tulevaan. Projektissa muodostettiin erilaisia työryhmiä, ja pian kaikkialla hoivakodissa näkyi pieniä porukoita, jotka olivat uppoutuneet erilaisiin luovuusprojekteihin.

Erään ryhmän tehtävänä oli laittaa yhteisöllinen kasvimaa kuntoon yhdessä asukkaiden kanssa. Toinen ryhmä valmisti värjättyjä villalankoja, joita asukkaat alkoivat työstää käsityökerhossa. Kolmas ryhmä ideoi taideteoksia, joita voitaisiin ripustaa hoivakodin seinille.

Asukkaat olivat aluksi hämillään uusista projekteista, mutta pian he huomasivat, että heidän panoksensa oli tärkeä osa yhteisöllistä prosessia. Heidän mielestään oli hienoa saada olla mukana luomassa jotain uutta ja tuntea itsensä hyödyllisiksi.

Myös henkilökunta innostui uusista projekteista. He huomasivat, että luovuuden avulla he pystyivät kehittämään ja löytämään uusia tapoja kommunikoida asukkaiden kanssa. Hoivatyö ei enää tuntunut rutiinilta, vaan se oli muuttunut inspiroivaksi ja innostavaksi.

Muutamien kuukausien ajan hoivakodissa oli tapahtunut valtava muutos. Henkilökunta, asukkaat ja läheiset olivat lähentyneet toisiaan. Henkilökunnan ammattitaito oli kehittynyt huomattavasti. Vanhukset olivat iloisia ja aktiivisia, ja heidän elämänlaatunsa oli parantunut merkittävästi.

Luova kehitysenergia oli muuttanut vanhustyön imagon positiivisemmaksi ja osoittanut, että vanhuudessa on vielä paljon elämää. Henkilökunta ja asukkaat loivat yhdessä uutta toimintakulttuuria. Ihmiset, jotka olivat aiemmin kammoksuneet ajatusta hoivakodista, ymmärsivät, että ne voivat olla paikkoja, joissa voi kokea iloa, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Elää jopa elämänsä parasta aikaa.

Vastaa