Kärsimyksen monet ulottuvuudet muistisairauden varjossa

Kärsimys on termi, jota käytetään usein muistisairauksista puhuttaessa, erityisesti kansainvälisissä keskusteluissa ja teksteissä. Sitä käytetään huolettomasti, ikään kuin sen merkitys olisi itsestään selvä. Todellisuudessa kärsimys on monimutkainen ja moniulotteinen ilmiö,…

0 kommenttia

Taidegerontologia – tulevaisuuden koulutusohjelma

2000-luvun alussa osallistuin puhujana Lappeenrannassa seminaariin, jossa luennoi myös suuresti ihailemani emeritus professori Simo Koskinen Lapin yliopistosta. Luennollaan hän mainitsi sanan "taidegerontologia", joka jäi kiehtomaan mieltäni. Seminaarin jälkeen juna-asemalla rohkaistuin…

0 kommenttia

ABC-menetelmä Heikin käyttäytymisen ymmärtämiseen

Muistisairaiden ihmisten elämä on monimutkainen palapeli, jossa jokainen pala on tärkeä kokonaiskuvan hahmottamiseksi. ABC-menetelmä, yhdistettynä henkilön elämäntarinan tuntemiseen ja kognitiivisen toimintakyvyn alenemisen ymmärtämiseen, tarjoaa tehokkaan työkalun haastavien tilanteiden analysointiin ja…

0 kommenttia

Kieli ja kokemus muistisairaan ihmisen hoidossa

Valmennusryhmiini on osallistunut myös asukkaiden läheisiä. Kirjeiden kirjoittaminen on yksi käyttämistäni taidemenetelmistä, erityisesti tilanteissa, joissa on tarve sanoa jotakin tärkeää. Tässä blogissa käsittelen yhden läheisen kirjettä suhteessa hoitoyhteisön kielenkäyttöön ja…

0 kommenttia

RUNOT MUISTISAIRAAN IHMISEN ELÄMÄSSÄ

Erilaiset runouteen liittyvät menetelmät ovat erinomainen tapa muistisairaan ihmisen maailman tutkimiseen ja ymmärtämiseen. Tässä muutamia syitä, miksi runot ovat erityisen sopivia tähän tarkoitukseen:Ilmaisun vapaus: runous ei vaadi loogista rakennetta tai…

0 kommenttia

Yhteisön sydämenlyönnin jäljillä

Jokainen yhteisö on kuin elävä organismi, jolla on oma ainutlaatuinen rytminsä ja sykkeensä. Tämä syke, yhteisön sydämenlyönti, on se keskeinen voima, joka pitää yhteisön elossa, yhtenäisenä ja elinvoimaisena.Mistä tämän sydämenlyönnin…

0 kommenttia